Twarde gatunki drewna kominkowego palą się znacznie dłużej od innych. Najlepiej wypada: sliwa, grab, akacja, grusza, jabłoń, buk, i oczywiście dąb. Szybciej spali się brzoza, klon, kasztan, jeszcze szybciej olcha, lipa, topola, osika, a najszybciej lekka wierzba. szybko spalaja się też gatunki iglaste. Najdłużej modrzew, potem sosna, daglezja, na koncu jodla i świerk. Przy założeniu, że mamy ten sam poziom wilgotności. można powiedzieć, że czas spalania zależy od gęstości gatunku drewna (mówiąc potocznie - im więcej "drewna w drewnie") tym czas spalania dłuższy. Przykładowo 1m3 tzw suche grabu o wilgotności 20%, pocięty i połupany na 33 cm odcinki waży ok. 570 kg, buk - 490 kg, akacja 530 kg, dąb i jesion - 470 kg, brzoza i klon ok. 440 kg, olcha - 360 kg, modrzew ok. 400 kg, sosna - 340 kg, swierk - 310 kg, natomiast wierzba tylko 240 kg. Podane wartości wagi drewna są przyblizone, mogą się różnić w ramach gatunku w zależności od: odmian, gleby, warunków klimatycznych, a nawet to z jakich części drzewa pochodzi nasze drewno. Rozpiętość wagi może wynosić nawet kilkadziesiąt procent. Ocenę gęstości drewna kominkowego w Państwa rejonie trzeba sobie wyrobić na podstawie zakupu u renomowanego dostawcy.
- Drewno do kominka z drzew liściastych w procesie spalania generuje znacznie mniej sadzy. Dzięki niemu będzie Ci łatwiej utrzymać palenisko w czystości, a to szczególnie ważne, jeśli Twój kominek znajduje się w reprezentacyjnym salonie.
- Kolejne drzewo do kominka, które warto wziąć pod uwagę, to drzewa owocowe. Podczas spalania wydziela bardzo przyjemny zapach, dlatego szczególnie chętnie wykorzystywane jest także przy wędzeniu mięs. Również pali się powoli i bardzo równym płomieniem. Dzięki temu spędzanie czasu przy kominku z takim drewnem w palenisku może być samą przyjemnością.
- Drewno opałowe zakupione prosto z lasu wymaga długotrwałego suszenia oraz czasochłonnego cięcia. Dostępne w naszej ofercie drewno do kominka jest już odpowiednio poprzycinane, aby mogło bez trudu zmieścić się w średniej wielkości palenisku.
- Drewno opałowe od lat używane jest do uzyskiwania ciepła. Chociaż przez długi czas ustępowało popularności węglowi, dzisiaj znów staje się bardzo cenionym materiałem opałowym. Wszystko dzięki temu, że jest ono odnawialnym źródłem energii. W miejsce wyciętych drzew nieustannie sadzi się nowe.
Drewno kominkowe to nieodzowny element każdego stylowego pomieszczenia z kominkiem. Od wielu lat oferujemy naszym Klientom drewno opałowe.
Jako profesjonalny zespół zwracamy szczególną uwagę na jakość drewna i sposób przechowywania. Wynikiem naszej pracy jest produkt najwyższej jakości, doceniany od lat przez wielu odbiorców.
Wysoka jakość drewna wyróżnia nas na rynku. Drewno najwyższej jakości jest domeną naszej firmy. Wieloletnie doświadczenie w branży jest gwarancją, że nasze drewno kominkowe posiada odpowiednią gęstość. Niezwykle ważny jest również sposób przechowywania drewna, który chroni przed murszeniem i wtórnym zawilgoceniem.
Oferujemy następujące rodzaje drewna:
- dąb,
- grab,
- olcha,
- sosna,
- brzoza.
Konfekcjonowanie: układane paletach (dodatkowa opłata) lub luzem.
Długość: dostosowane indywidualnie do potrzeb.
Drewno łupane: tak.
Gdzie powinienem przechowywać moje drewno opałowe?
Zalecamy przechowywanie drewna w pomieszczeniach o niskiej wilgotności, takich jak garaż lub piwnica. Jeśli nie masz miejsca na drewno w pomieszczeniu, dobrym rozwiązaniem jest również sklep z drewnem na zewnątrz. W ten sposób zapewnisz, że pozostanie on w idealnym stanie po suszeniu w piecu.
Jak chronić drewno opałowe przed owadami?
Dobrą wiadomością jest to, że kupując drewno opałowe od drwali, jest ono już wolne od owadów, ponieważ jest suszone w piecu. Ale aby zachować drewno w stanie wolnym od owadów, należy przechowywać je co najmniej 15 cm nad ziemią. Możesz również rozważyć przechowywanie go z dala od domu, jeśli wiesz, że zazwyczaj masz w domu dużo owadów.
Jaki rodzaj drewna wybrać?
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, do czego zamierzasz wykorzystać drewno. Jeśli szukasz drewna do kominka wewnętrznego, to polecamy jesion, dąb lub brzoza. Te drewno zwykle pali się goręcej i jest czystsze w użyciu. Dąb i jesion to również świetny wybór na ogniska na zewnątrz, ponieważ nie wytwarzają dużo dymu.
Jeśli chcesz gotować ze swojego drewna, polecamy olchę. Ta opcja zapewniają różnorodne pyszne smaki, które z pewnością uatrakcyjnią Twoje posiłki.
Upewnij się, że Twoje drewno jest suche
Nigdy nie powinno się palić „zielonego” lub niewystarczająco wysuszonego drewna, ponieważ wytwarza ono mniej ciepła i więcej dymu (i ostatecznie kreozotu) niż właściwie wysuszone lub sezonowane drewno. W celu prawidłowego przechowywania należy ułożyć drewno w stos, aby zapewnić wydajną cyrkulację powietrza, przykryte tylko od góry i upewnić się, że jest dokładnie suche przed spaleniem. Dobrą zasadą jest obracanie drewna opałowego, tak jak przy spalaniu najpierw starszego drewna suszarniczego, aby uniknąć zgnilizny i odpadów.
Drewno powinno mieć zawartość wilgoci tylko od 15 do 25 procent do spalania. Przy wilgotności powyżej 25 procent drewno jest trudne do rozpalenia i spala się słabo i nieefektywnie, tworząc nadmierne ilości pary wodnej i dymu.
Drewno kominkowe, które należy unikać
Uratowane drewno opałowe lub inne resztki mogą zaoszczędzić sporo pieniędzy, jeśli chodzi o ogrzewanie domu drewnem. Ale istnieją pewne produkty z drewna i inne przedmioty, których należy unikać ze względów zdrowotnych i bezpieczeństwa. Wiele z nich będzie wytwarzać niebezpieczne opary w pomieszczeniach, a także emisje z kominów, które mogą stanowić zagrożenie dla środowiska. Niektóre stwarzają również dodatkowe ryzyko dla metali w piecu lub mogą tworzyć niebezpieczne nagromadzenie kreozotu w kominie.
Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze unikać drewna, które jest:
- Malowane lub lakierowane drewno, wykończenia lub inne produkty uboczne z drewna
- Tarcica impregnowana ciśnieniowo
- Konstruowane wyroby arkuszowe, takie jak sklejka, płyta wiórowa i MDF
- Tektura pilśniowa lub inne skompresowane produkty papierowe2
- Jeśli cierpisz na alergie, niektóre rodzaje drewna, zwłaszcza aromatyczny cedr, również powinny być używane ostrożnie.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa spalania drewna
Zachowaj ostrożność i zdrowy rozsądek, jeśli chodzi o drewno do kominka. Używając papieru do rozpalenia kominka, użyj tylko tyle ile jest konieczne. Nadmierne użycie papieru startowego po prostu zwiększy nagromadzenie kreozotu.
Bezpieczeństwo jest oczywiście głównym problemem podczas obsługi dowolnego urządzenia opalanego drewnem. Zawsze przestrzegaj wszystkich zalecanych odstępów i zabezpiecz podłogę ognioodporną podkładką podłogową. Upewnij się, że masz w okolicy aktywny alarm tlenku węgla, a Twój dom jest wyposażony w działające czujniki dymu.
Nie eksperymentuj, skorzystaj z zaufanego źródła - Drewno Kominkowe Opole i okolice